Din New Delhi la București, omagiu adus lui Nicolae Georgescu-Roegen, un inovator al științelor economice

Personalitatea și activitatea lui Nicolae Georgescu-Roegen au fost aduse la viață pe 24 octombrie 2019, printr-o video-conferință eveniment, din New Delhi la București, susținută de Dr. Rajendra K. Pachauri, un discipol al celebrului savant.

Dr. Pachauri a inițiat acest eveniment pentru a comemora 25 de ani de la trecerea în neființă a lui Georgescu -Roegen, subliniind impactul savantului în configurarea științelor economice de astăzi.

Dr. Rajendra K. Pachauri este președintele Institutului pentru Energie și Resurse din New Delhi și chairman al Panelului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU, și un veritabil ambasador al ideilor inovatoare ale maestrului său, Nicolae Georgescu-Roegen.

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) a preluat inițiativa savantului indian și a organizat conferința „Nicolae Georgescu-Roegen – Un inovator al științelor economice”, în prezența unor reprezentanți ai mediului universitar și de cercetare românesc, precum prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu din partea Universității Politehnica, rectorul Remus Pricopie, din partea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, prorectorul Romiță Iucu din partea Universității din București, membri ai institutelor de cercetare în domeniul economiei, din cadrul Academiei Române și al Academiei de Studii Economice.

Nicolae Georgescu -Roegen a avut un impact semnificativ asupra științelor economice la nivel internațional, conectând noțiunile clasice de statistică matematică și economie la evenimentele vieții de zi cu zi, argumentând că aceste noțiuni nu pot rămâne statice în cadrul domeniului, ci trebuie să devină dinamice și să se reflecte nevoile indivizilor în contextul dezvoltării economice. Potrivit președintelui Institutului, Emil Constantinescu, „Importanța activității și inovațiilor aduse de Nicolae Georgescu-Roegen a fost subliniată prin nominalizarea sa la Premiul Nobel, pe care însă nu l-a obținut. Cu toate acestea, impactul său la nivelul științelor economice este unul semnificativ până astăzi prin faptul că a dinamizat aceste științe, racordându-le la realitatea brută de zi cu zi. Nicolae Georgescu -Roegen a demonstrat că cercetarea empirică nu este rezervată doar specialiștilor, ci se regăsește în toate activitățile pe care le desfășurăm ca indivizi.”

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu