Istoria recentă. 30 de ani de la destrămarea URSS. 30 de ani de independență a Kazahstanului

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL) derulează, în cadrul programului Istoria recentă și anticiparea viitorului, un proiect de analiză științifică a transformărilor sociale  petrecute în spațiul Levantului și împrejurimi, plecând de la revoluțiile din Estul Europei și declararea independenței statelor din Caucaz și Asia Centrală  față de URSS până la Primăvara arabă, privite din perspectiva asemănărilor și deosebirilor, a factorilor de influență și a modalităților de organizare și evoluție către o societate democratică.

În suita evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței față de URSS, Ambasada Kazahstanului la București a organizat o conferință online, la care a fost invitat prof.emerit Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al ISACCL.

Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc la aniversare a 30 de ani de la obținerea independenței Republicii Kazahstan. La o astfel de aniversare, se vorbește despre tratate, despre acțiuni comune, dar se vorbește și despre sentimente. Sentimentele sunt importante atunci când sunt bazate pe încredere. Este și cazul acestor relații cu totul speciale care s-au creat între România și Kazahstan. Inițiativa a fost a Kazahstanului și, în timpul mandatului de președinte, în 1996, imediat, am fost contactat de președintele Kazahstanului de atunci pentru a ne întâlni și a ne sfătui asupra viitorului țărilor noastre. Temele pe care le-am abordat atunci erau crearea unei democrații, asigurarea securității țărilor noastre, în Parteneriatul pentru Pace și un proiect original și vizionar, proiectul Drumul Mătăsii, care nu reconstituia numai vechi legături economice și comerciale, dar și o renaștere a legăturilor culturale", a dezvăluit președintele Emil Constantinescu.

Nu există comentarii.

Adaugă un comentariu