Profesorul Emil Constantinescu, președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, a participat la sesiunea inaugurală a congresului internațional „Dialog și cooperare în regiunea Mării Negre și a Balcanilor”, organizat de Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, alături de Universitatea din București și Asociația Universităților din Balcani.
În discursul său, președintele Emil Constantinescu a subliniat importanța dialogului și cooperării în cele două regiuni, mai ales în actualul context geopolitic: „Am spus constant că drumul spre o pace durabilă trece prin dialog, cooperare și înțelegerea celuilalt. Prin recurs la aceste instrumente, tensiunile care conduc la conflicte pot fi temperate. Dreptul internațional menționează câteva mijloace pașnice care pot fi utilizate pentru a evita recursul la forță. Menționez doar câteva: negocierea, medierea sau bunele oficii. Toate acestea folosesc dialogului și cooperării. Dacă dialogul este înțeles de la sine, la cooperare se ajunge doar dacă există dorință în acest sens. Iar această dorință poate fi atinsă prin cunoaștere".
Pe agenda conferinței se găsesc teme privind: dezvoltarea durabilă în regiunea Mării Negre și a Balcanilor, cooperarea economică în regiune, rolul universităților în noul context regional și global, politici energetice în zona Mării Negre, dezvoltare societală, fake-news și propagandă.
La invitația președintelui Constantinescu, la congres au luat parte și membrii Consiliului Director al Academiei Mondiale de Artă și Știință, al cărei centru de excelență este Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, care au prezentat cu această ocazie cel mai recent proiect: „Securitate umană pentru toți", derulat în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Securitate Umană.