Președintele Consiliului Științific al Institutului de Studii pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), prof. emerit Emil Constantinescu, participă la evenimentul internațional dedicat aniversării de 80 de ani a fizicianului și filosofului franco-român Basarbab Nicolescu, membru al Consiliului Consultativ al ISACCL.
Organizat de dr. Magda Stavinschi, președintele Institutului pentru Studii Transdisciplinare în Stiință, Spiritualitate, Societate, evenimentul găzduit de Biblioteca Academiei Române, reunește prieteni și colaboratori ai sărbătoritului, oameni de știință și artă: prof.dr. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Mircea Dumitru, prof. dr. Ioan Chirilă (Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), prof. emerit Paolo Orefice (Universitatea din Florența), prof. dr. Florent Pasquier (Centrul Național Francez de Cercetări Științifice), prof. dr. Atila Ertas (director al Academiei de Studii Transdisciplinare, Universitatea Texas Tech), Magda Cârneci (fostă directoare a Institutului Cultural Român – Paris), Horia Bădescu (fost director al Institului Cultural Român, consilier al Ambasadei României la Paris), prof. dr. Aurelian Bălăiță (rector al Universității Naționale de Artă „George Enescu” din Iași), prof. dr. Simona Modreanu (director al Departamentului de limbă și literatură franceză – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași).
La finalul acestui eveniment omagial, este programată lansarea volumului „Basarab Nicolescu – Omul Cosmodern” (Editura Junimea, Iași, 2022), coordonat de Simona Modreanu și Florent Pasquier: „Și nu există urmă mai limpede a amprentei pe care forța și anvergura unei personalități o lasă în mintea și sufletul celor cu care intră în contact decât mulțimea, spontaneitatea și varietatea mărturiilor care s-au strâns în acest volum, venind din lumea întreagă (în cele trei limbi pe care le-a onorat Basarab Nicolescu), și care merg de la rafinate demonstrații și analize științifice până la poeme și lucrări de artă inspirate de viziunea transdisciplinară, trecând prin formule pedagogice sau structuri arhitecturale inovante. Nu lipsesc nici evocările personale, amintirile amicale, precum și un mic album fotografic, toate menite să schițeze, imperfect și incomplet, desigur, fațetele multiple și mereu surprinzătoare ale unei prezențe.”